آلودگی هوا و خطرات ناشی از آن

آلودگی هوا و خطرات

در سال‌های اخیر آلودگی هوا یکی از مشکلات شهرهای بزرگ کشور ما مخصوصاً تهران بزرگ می باشد. از آنجایی که آلودگی هوا با سلامت افراد جامعه بخصوص سالمندان و کودکان ارتباط تنگاتنگی دارد لذا باید برای حل این معضل بزرگ، تدابیری اندیشه کرد.

آلودگی هوا می تواند بر همه ی موجودات کره زمین تاثیر بدی داشته باشد نکته مهم این است که در سالهای اخیر آلودگی هوا حتی در مناطق دارای پوشش گیاهی در حال تبدیل شده به یک معضل است و حیات گیاهان و جانوران را تهدید کرده و به خطری برای اکوسیستم در این مناطق تبدیل شده است. آلودگی هوا سبب آفات و امراض در گیاهان شده و خطراتی به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر سلامت انسان‌ها دارد.
در سال های اخیر آلودگی هوا در کشورهای در حال توسعه رشد قابل توجهی پیدا کرده است و متخصصین علت اصلی آن را افزایش جمعیت و رشد سریع اقتصادی می دانند. در کشورهای صنعتی و پیشرفته به دلیل ملاحظات قانونی که برای مقابله با آلودگی هوا در نظر گرفته شده چندان با پدیده آلودگی هوا مواجه نیستند. البته مشکل ریزگردها نیز در سال‌های اخیر یکی از مشکلات آلودگی کشورمان نیز بوده است که در فصل گرما بیشتر است
آلودگی‌ هوا ممکن است در اثر عواملی مانند ( آتش‌سوزی جنگل‌ها، گرد و غبار طبیعی موجود در هوا، فعالیت آتش‌فشان‌ها، آلودگی‌های ناشی از فعالیت کارخانه‌ها و وسایل نقلیه موتوری، آلودگی‌های در اثر سوزاندن محصولات کشاورزی باقیمانده و ... ) است. شایعترین آلوده کننده های محیط زیست كه در اغلب نواحی شهری وجود دارد شامل (اكسید‌های نیتروژن، مونو اكسید كربن‌، هیدروكربنها، اكسید‌های گوگرد و ذرات کوچک ( مایع یا جامد ).

عوارش ناشی از آلودگی هوا

سالیانه 3 میلیون نفر در اثر آلودگی هوا می میرند که 90 درصد آنها در کشورهای توسعه یافته اقامت دارند. آلودگی هوا سبب افزایش بیماری‌هایی مانند ( برونشیت، آسم، تنگی نفس، حملات قلبی و آلرژی‌های مختلف تنفسی ) می‌شود این آلودگی هوا در افراد متفاوت است و در کودکان، افراد مسن و مبتلا به بیماری‌های ذکر شده تاثیر بیشتری دارد. علائم شایع آلودگی هوا شامل ( سوزش چشم ها، قرمز شدن چشم‌ها، سوزش گلو و ریه‌ها ، سرفه و احساس تنگی نفس ) می باشد.
از اثرات سوء آلودگی هوا باران اسیدی ( ناشی از گازهای سولفور دی‌اکسید از دود اگزوز اتومبیل‌ها و کارخانجات ) است از اثرات منفی این آلودگی کاهش حاصلخیزی خاک، آسیب به پوشش‌های گیاهی، از بین رفتن بناهای تاریخی، تراکم گازهای گلخانه‌ای در جو و گرم شدن کره زمین و ... است

راهکارهای مقابله با آلودگی هوا

گسترش فضاهای سبز، گسترش فرهنگ استفاده از وسایل نقلیه عمومی، ارتقای فنی خودروهای داخلی، خارج کردن خودروهای فرسوده، خارج کردن و احداث کارخانجات در مناطق دور از منازل مسکونی، استفاده از سوخت های پاک ( برقی )، توقف واحدهای آلاینده هوا از راهکارهای مقابله با آلودگی هوا است توجه داشته باشید که بوجود آمدن آلودگی هوا چیزی نیست که یک روزه یا یک ماهه ایجاد شده باشد لذا برای داشتن هوای پاک برنامه ریزی بلند مدت مورد نیاز است.